יקב

הקמת היקב

בשנת 1997 החלטנו אנו, נירה ואלון צדוק, זוג חלוצים ממקימי מושב קדש ברנע (ניצני סיני) להקים מפעל חלוצי שונה ומיוחד במינו, יקב לייצור יין שיתבסס רק על בציר ענבים מהכרמים שלנו . במבט לאחור, בצעד אמיץ ויוצא דופן נטענו 10 דונם ראשונים של קברנה סוביניון על אדמת הנגב בשטח החקלאי שבבעלותנו בסמוך למושב קדש ברנע. מיותר לציין שרבים ממומחי היין הרימו גבה בעקבות צעד זה, בטענה שלא ניתן יהיה להפיק ענבים איכותיים באזור המדברי. אולם בעקשנות האופיינית לנו, כאנשי חזון החלטנו להקשיב רק לרחשי ליבנו ולהתעלם מכל המצקצקים בלשונם.
כאשר הגפנים הגיעו לפרקן רכשנו מספר חביות, מיכלי פלסטיק וציוד בסיסי לייצור יין. בשנת 2000 יצרנו את היין המדברי הראשון במהדורה מוגבלת של 3000 בקבוקים כאשר שאר התוצרת נמכרה לאחד היקבים המובילים בארץ. כמות היין הקטנה אזלה כעבור 4 חודשים כאשר עיקר הרוכשים היו חברים ובני משפחה. בעקבות התגובות הנלהבות החלטנו לנטוע 10 דונמים נוספים של מרלו ובמקביל התחלנו לייצר 5000 בקבוקים ששוב אזלו לפני הבציר הבא.

בשנת 2003 כשאנשי היקב המוביל שקנו מאיתנו את רב הענבים גילו שאלון מייצר יין בבית התרעמו על כך והעמידו בפנינו אולטימאטום שעתיד לשנות את עולם היין המדברי. הם דרשו מאלון להפסיק את הייצור הפרטי ביקבו הקטן, ודרשו ממנו למכור להם את כל היבול. אלון הוא לא אדם שנכנע ללחצים ובאמונה אינסופית החליט לנטוע 10 דונם נוספים של קברנה סוביניון, והחל לייצר יין מכל הכרם הקיים, 15,000 בקבוקים. אלון הבין את הפוטנציאל המסחרי הגלום בכשרות והחל לראשונה לייצר בשנה זו יין כשר.

מהר מאוד הבנו שלייצר יין זה החלק היותר פשוט במשוואה, לעומת זאת שיווקו הוא סיפור אחר לגמרי. באותה התקופה השתדך אלון עם חברת שיווק קטנה ויינות יקב קדש ברנע שווקו ע”י החברה שהתמחתה ביינות בוטיק, החברה כשלה בשיווק היינות ואז החלטנו לעשות מעשה- לגייס את כל בני המשפחה לצורך בניית העסק שלנו בלי להיות תלוי באחרים וכך הוקם יקב הבוטיק המשפחתי הראשון בנגב: יקב קדש ברנע

יוגב, הבן הבכור יצא ללמוד את רזי ייצור היין אצל המומחים הגדולים ביותר- האיטלקים. הוא עקר לאיטליה ושם החל ללמוד באוניברסיטת פירנצה טכנולוגיית יין. לימודים בשפה זרה הנמשכים כשלוש שנים. יוגב סיים את לימודיו בהצטיינות ושבו לארץ להעניק ליקב מהידע המקצועי אותו רכש. במקביל, עזבנו את חברת השיווק וצירפנו את גלעד, הבן הצעיר נטול הניסיון כמשווק הבלעדי של היקב. נירה, אם המשפחה לקחה פיקוד על הניהול התפעולי של היקב, וכולנו החלנו בדרך להגשמת החלום- ייצור יין איכותי מענבי הנגב .
בשנת 2006 היקב הקטן שלנו ייצר כבר 25,000 בקבוקים כאשר הוא מוכר את כל תוצרתו בכל שנה. במהלך הזמן נפתח ערוץ שיווק נוסף ובזכות הכשרות מכר היקב כשלושים אחוז מתוצרתו לארה”ב, כאשר הצרכנים העיקריים הינם יהודי ארה”ב. שאר התוצרת נמכרה ביקב, במסעדות ובחנויות יין מובילות.

המעבר ליקב מסחרי גדול

בשנת 2006 כאשר יוגב ועדן חזרו לארץ מהלמודים באיטליה נעשה המהלך הבא. נטענו עוד 30 דונם של גפנים. הפעם מאחר ומעולם לא נעשה מחקר ופיתוח של גורמים רשמיים, הכוונה הייתה לגלות זנים חדשים ופחות שגרתיים שייתכן ויתאימו לאדמת הנגב. לאחר התייעצויות רבות נטעו חלקות של סירה, פטיט סירה, פטיט ורדו, קברנה פראנק, מורבדר, סוביניון בלאן ושרדונה.
בשנת 2009 רכשנו ליקב ציוד מתקדם לייצור היין, על מנת שיוגב צדוק, היינן הצעיר והמוכשר יוכל לייצר יין ברמה הגבוהה ביותר. נרכשו חביות חדשות, ממגוון סוגים ומקומות שונים. נרכשו מועכת חדשה ומשוכללת, קו בקבוק אוטומטי, מיכלי נירוסטה, משאבות ועוד ציוד רב וחדיש ממיטב היצרנים באיטליה ובארץ. כמו כן צורפה חלקה חדשה בגודל של כעשרים דונם מכורם באזור מצפה רמון. עד היום, היקב ממשיך במחקר ופיתוח עצמוני במטרה לשלב ולגלות חלקות שונות בנגב.

המיתוג : יקב רמת נגב

היקב שלנו, יקב קדש ברנע המשיך לגדול והבנו שהגיע השלב להעביר אותו בתהליכי מיתוג ושינינו את שמו ליקב “רמת נגב”.
השם נובע מתוך הרצון לתת ביטוי לאזור הגידול המיוחד של הגפנים, המצויים ברמת הנגב, ומתוך כוונה לייצג את כל אזור רמת הנגב. כל ייצור היין מושפע מאזור הגידול שלו. אנו שואפים לייצר יין ממבחר כרמי הנגב ולאפשר לחובבי היין טעימה נדירה של אזור גידול שונה ומיוחד. בנוסף, היקב שלנו, יקב רמת נגב הינו היקב הראשון שהוקם ברמת נגב ואנו נמנים על ראשוני נוטעי הכרמים במדבר. לדעתנו, יש לחזק את המסורת העתיקה של ייצור יין מן המדבר ולכן, יש לגדל כרמים רק בנגב ובכך לתת ביטוי לטרואר הזה. שאיפתנו היא :לרכז את כל התוצרת החקלאית של הענבים הגדלים בנגב ולהוות מרכז אזורי /יקב אזורי לכל מגדלי הענבים במדבר .

כיום, היקב שלנו, מייצר בקבוקי יין במגוון סוגים וברמות מחיר שונות. אנו, שמנו לנו כמטרה לייצר יין איכותי במחיר שווה לכל נפש.

היקב בדגש אקולוגי

כחלק ממודעות לשמירת הטבע והסביבה חרתנו על דגלנו את העשייה האקולוגית. אנו עושים מאמץ להחזיר טובה לאמא – טבע אשר אפשרה לנו להקים את הנס המדברי הזה. ביקב, אנו שומרים כמיטב יכולתנו על איזון ביחסים אדם -טבע ע”י פעילות אקולוגית במגוון נושאים שונים- מים, אדמה ואוויר.

מים – אנו צורכים מים מותפלים מקידוח מקומי השימוש במים להשקיה ולתעשייה נעשה ממים מליחים הנשאבים מעמקי האדמה. לאחר “ניקוי” של המים מכל המלחים הטבעיים שבהם, אנו מוסיפים מינונים מדויקים של דישון. במשך 3 שנים למדנו לזהות בדיוק את הכמות הנחוצה מכל מינרל. אנו שולטים בתזונת הגפן באופן אבסולוטי, מאחר ואין גשמים למדנו לזהות את האיזון הדק שהגפן זקוקה לו על מנת להפיק את הפרי הטוב ביותר.

אוויר – נשמר ע”י כך שאנו לא משתמשים בכרמים בהדברות וריסוסי מנע. מהלך זה מתאפשר בשל הבידוד היחסי של הכרמים. כמו כן האקלים המדברי היבש מונע היווצרות של פיטריות למיניהן. כך מתאפשר לנו לגדל כרמים נקיים מריסוסים וכימיקלים.

קרקע – שמירת הקרקע מתאפשרת ע”י כך שלאחר גיזום מתבצעת גריסה של הענפים היבשים אותם אנו משיבים לאדמה בהטמנה כך אנו מעשירים את הקרקע באופן טבעי. גם הגפת הנוצרת בתהליך הפקת היין אנו מחזירים לקרקע כחומר אורגני מעשיר.
גידול הכרמים נעשה על קרקעות מוכשרות ומיועדות לחקלאות ולכן, אין הרס בתי גידול טבעיים. כל הנטיעות נעשות על אדמות “בתוליות” וכך הקרקע אינה נשחקת. אנו נוטעים צמחייה חדשה , מפריחים את השממה והופכים חום לירוק.

כשרות

היינות שלנו כשרים למהדרין וכשרים לפסח משנת 2003.
היינות מיוצרים בהשגחת הרב מאיר סוויסא רב המועצה האזורית רמת הנגב וכשרות בד”ץ איגוד רבנים בראשות הרב וטהיים מנצ´סטר אנגליה

החשיבות בשמירה על כשרות היין נעוצה בעובדה שהיין משמש לקידוש וכמזון. כדי שיין יחשב כיין כשר יש צורך להשתמש במוצרים ובמרכיבים כשרים בלבד והכל בהשגחה ובאישור הרב המוסמך לכך.

לדוגמא: כדי להצליל ולעדן את היין יש צורך להשתמש בחומרים מן הטבע. ביקב כשר משתמשים בבנטוניט ובחלבוני ביצים לצורך זה ולא בקזאין וג´לטין המופק מעצמות חזיר ובקר
גם בתהליך הייצור יש צורך בשמירה על חוקי ההלכה:

  • על הכרם חלים חוקי העורלה (בציר ראשון אחרי 4 שנים) וחוקי השמיטה (כל 7 שנים).
  • במהלך הייצור מופרשים מעשר ותרומות.
  • בכל תהליך הייצור – מהבציר ועד הפיכת העינב ליין וחתימת הבקבוק עובדים רק יהודים שומרי שבת ובהשגחה של רב .

    קיימת סטיגמה שיין כשר הוא יין באיכות ירודה העובר תהליך בישול ההורס את מרקמו וטעמו ובכן, לא כך הדבר. ייצור יין כשר אינו שונה מייצור יין לא כשר וכל עניין בישול היין לא מתבצע במהלך הייצור אלא ,אם יש דרישה לכך ואז מופיע על התווית הכיתוב מבושל/לא מבושל..

0
    0
    העגלה שלך
    העגלה שלך ריקה
      החל קופון
      להתראות!
      אינך בגיל המתאים לבצע רכישות באתר.
      ברוכים הבאים לרמת נגב
      האם את/ה מעל גיל 18?

      אזהרה: מכיל אלכוהול
      מומלץ להימנע משתיה מופרזת